De Australian Labradoodle;

Niet zomaar een hond !!

Rasstandaard

Eigenschappen van de Australian Labradoodle.

De Australische multigen Labradoodle veel meer dan alleen maar een Poedel - Labrador kruising. Een uitzonderlijk hoog intuïtief vermogen: De Labradoodle voelt zeer goed emoties aan, ze zoeken oogcontact en proberen je of op te vrolijken of te troosten. Daarbij zijn ze ook nog eens zeer intelligent en zeer goed te trainen. Vandaar dat ze bij uitstek geschikt zijn als therapiehond, hulphond of (blinde) geleidehond. Zowel voor mensen met een visuele of andere handicap als voor mensen met emotionele problemen of gedragsstoornissen. Labradoodles worden ingezet als hulphond voor kinderen met ASS (het hele spectrum aan autistische stoornissen), met ADHD, of bij problemen met rouwverwerking. Ze verkeren graag in gezelschap van mensen, zijn dol op kinderen en zijn daarom ideale gezinshonden ook voor families waar geen allergie voorkomt. Hypo-allergeen ras. Omdat deze honden haren hebben die zo dicht op elkaar zitten, dat er bijna geen plek is voor huidschilfers, en omdat ze niet of nauwelijks verharen staan ze bekend als allergie-vriendelijk en niet astma-opwekkend. Andere voordelen van dit vachttype is dat ze niet ruiken en vlooien minder kans hebben.

Karakter 

De Australian Labradoodle is een atletische, gracieuze verschijning met een compacte body en lang haar. Hij heeft een stevige botstructuur en het hoofd is meer stomp dan spits. De ogen zijn zacht en levendig met een vriendelijke uitdrukking. De staart wordt bij voorkeur laag gedragen. De Australische Labradoodle heeft een vrolijk karakter, is sociaal, aanhankelijk, intelligent, energiek en dol op mens en dier. Ze verharen niet en zijn geurloos. Ze zijn eenvoudig te trainen waardoor u nog meer plezier van uw hond hebt. Het is een fantastische familiehond.

Maten

Labradoodles zijn er in 3 maten:

- De Standaard 53-63 cm gewicht 23 kg - 30 kg

- De Medium 43-52 cm gewicht 13 kg - 20 kg

- De Small 35-42 cm gewicht 7 kg - 13 kg

Kleur 

De voorkomende kleuren zijn divers, gebroken wit (chalk), crème, caramel, zwart, rood, café au lait, bruin (chocolate), abrikoos (apricot) en zilver. Het pigment is leverkleurig of zwart. Hazelnootkleurige ogen komen vaak voor bij honden met leverkleurig pigment, bruine of zwarte ogen bij het zwarte pigment.

Vacht 

Dat de Labradoodle anti-allergeen is, niet van vacht wisselt en dus nooit in de rui is met het bijkomende haarverlies, maakt de Australian Labradoodle uniek!! De Australische Labradoodle kent globaal twee soorten vachten: de Fleece-vacht en de Wolvacht.

De Fleecevacht lijkt op die van een Angorageit> zacht en kan golvend en / of licht krullend zijn.

De Wolvacht lijkt meer op de vacht van een schaap. Deze vacht mag niet te dicht zijn andersgezegd dient gemakkelijk geopend kunnen worden. Hij zou er bijna uit moeten zien als pijpekrullen. ( in de volksmond wordt het ook wel "curly" genoemd).

De Australian Labradoodle heeft geen ondervacht. De nieuwe vacht groeit door de oude vacht heen.